tirsdag 20. august 2013

Det store hullet

...eller stort og stort, fru Blom. Det føles nok større enn det er, men når noen bruker motorsag og sager hull i taket på huset føles det nokså dramatisk.


Døra til trappa er borte, og snekkerne har saget en lang spalte i skråtaket for de nye bjelkene som skal bære skjøten mellom det gamle og det nye taket. Det ser kanskje ikke så ille ut på bildet, men det føltes ganske uggent å stå nede på kjøkkenet og høre at saga gnog seg gjennom treverket.


Det ene soverommet hadde fine trekte strie-tak, det var nokså trist å rive det ned. Allikevel må det til, skråtaket er tross alt det vi vil ha vekk for å få større plass.


Skilleveggene der oppe er også på vei ned, og vi har fått inn støtter som holder den gamle himlingen oppe. Himlingen skal heldigvis få stå, sammen med deler av den gamle skilleveggen. Det neste på lista er rupanelet i skråtaket, det skal far i huset rive ned seinere denne uka.


De gamle tregulvene skal vi beholde, og selv om trappa skal flyttes slik at den etterlater seg et hull, skal vi prøve å lappe på det. Jeg har et håp om at vi kan beholde det gamle gulvet i den nye gangen (gulvet som nå er heeeeeeelt innunder skråtaket), men der er har de ikke brydd seg med å legg gulv helt ut til endene. Så vi får se, det er vel grenser for hvor mye lapping vi vil ha, til syvende og sist.

Puh! Det går unna her. Nå har snekkerne lagt fuktsperre (eller noe sånt) over hullene, skjøten mellom takene og de nye takstolene, så det regner i allefall ikke inn i kjellern lenger. Det er jo et stort framskritt. I tillegg er det tørt utenfor den midlertidige inngangsdøra, og det er deilig.

Planen videre er at de skal få tak og vegger tette, før de begynner på det innvendige. Selv skal vi etterhvert rive ut stua og kjøkkenet, men det får vente litt enda. Vi bor jo tross alt her fortsatt...

søndag 18. august 2013

Nå bor vi i stua

Nå som andre etasje er anleggsområde har vi flyttet ned i første etasje; et lite kjøkken + stue på, tjah, 17 kvm? Stua er forvandlet til sove- og oppholdsrom. Foreløpig har vi såvidt prøvd å sove her alle fem, og det er egentlig et veldig koselig soverom. Om morgenen stables madrasser og dyner sammen til en riktig prinsessen-på-erten-seng.


Lenestol, salongbord og annet dill og dall er kjørt på lager sammen med mesteparten av bøker, DVDer og alt annet vi tror vi kan klare oss uten i noen måndter. Ungene koser seg i kjempestor felles-seng om morgenen, og det blir mye kose-mosing (i allefall i helgene...)Selv blir jeg gjerne liggende og se i taket, bokstavelig talt. Etter en del fram og tilbake har vi nemlig bestemt oss for å rive retro-taket i stua. Vi liker det veldig godt, men stua er så mørk om vinteren at vi har blitt enige om at at vi vil trives medre med hvitt. lyst tak.


Og ute i gangen har snekkeren satt opp sperrebånd i trappa, de har begynt å skjære hull i taket oppe. Trappa skal flyttes, men vi håper det går greit å løsne både trapp og gelender i ett stykke, slik at vi kan beholde den som den er. Hele den nye planløsningen er designet rundt denne trappa, så det BØR virkelig gå...


Til uka skal de fortsette på det utvendige taket, jeg håper huset blir tett igjen før det blir skikkelig våt høst. Far i huset har allerede begynt å rive innvendige vegger der oppe. Vi kjenner på at det er litt fælt å rive ned så mye originalt, panel og listverk fra 20-tallet og trekte tak, men det må til.

Bilder fra andre etasje kommer, så får dere se hvordan det ser ut der oppe. En ting er sikkert; det er ikke sånn som det var før...

tirsdag 6. august 2013

Lag på lag

Å bygge om på et så gammelt hus er ganske morsomt, å avdekke alle lagene. Snekkerne har begynt på reisverket, så ytterpanel og takplater må fjernes slik at snekkerne kommer til og får forankret reiserket der de skal.

Eternittplatene på taket måtte av, i allefall de nederste radene (verneutstyret kom fram etterhvert altså, etter de første testene av hvor hardt de satt fast)

c

Vi visste at vi det fortsatt ligger gammelt panel under det "nye" fra 50-tallet, men vi visste ikke at det var så vakkert! Nydelig solsvidd skyggepanel som lukter godt av tjære. Her i Trøndelag er det nok tjære som skal til for å få en slik farge.
  
  

De gamle bordene under takrennene er der fortsatt også, det har tydeligvis vært grønnmalte. Tenk så fint med brunt panel og mørkegrønne detaljer (jeg er ikke alt for begeistret for den gule fargen, men med verdens beste nabo på over 80 er det ikke fargen på huset man begynner å lage styr rundt)
 

Det lille vinduet er plassert i trappeoppgangen, jeg har alltid trodd det var det eneste originale vinduet som var igjen fra 1918, men det passer faktisk ikke inn i den vindusåpningen som er i det gamle panelet. Kanskje de bare satte inn noe annet gammelt da de byttet panel i 50-åra.

 

Lag på lag... gammelt panel, papp av ulike årganger, halvgammel tapet (den er faktisk fra 1991...), nytt golv ute, nytt panel. Mange lag etter så mange år!

 

Og reisverk! ENDELIG er det oppe i første etasje, så vi får en slags følelse av hvordan rommene blir. Gangen blir STOR, gleder meg til å ta den i bruk. Når vi blir gamle kan vi lage et lite bad der, og sett inn dør mellom de to stue-delene hvis vi trenger soverom i første etasje. Smart, ikke sant?


Og slik blir utsikten fra et høyt stuevindu. Jeg synes det er ekstra moro å de den fordi det aldri har vært noen vinduer på den veggen før.


Nå er det bare å smøre seg med tålmodighet, og henge med i utvikling og panlegging av alle de små detaljene som bidrar til at dette blir akkurat slik som vi vil... Spennende tider!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...