onsdag 1. februar 2012

"ny" puff! (med DIY)

Sist helg viste jeg fram det som skulle være helgens prosjekter. Puffen ble strippet, så kom jeg ikke lenger.
MEN: etter en produktiv tirsdag kan jeg vise fram både før og etter-bilder - tam-tadaaaa!!!! :

 
Jeg er kjempefornøyd! Puffen ble kjøpt på loppis forrige høst, jeg betalte vel et par tiere. Den så ut som den hadde på seg en enorm 80-talls dunjakke, og jeg plukket av store mengder platevatt - tror det var opp til fire lag både på lokket og selve puffen.

Dette er jo et typisk loppe-funn, og etter å ha trekt om en del små-møbler kom jeg på å lage en liten gjør-det-selv bildeserie. Jeg innbiller meg at jeg har plukket opp noen triks dere andre kan bruke.

1) gjør klar for nytt trekk
Se an tilstanden på puffen, om den er ren, ikke lukter vondt, ikke ser ut til å ha maaaange lag stoff eller vatt, og ellers har en OK fasong, kan du sette nytt trekk utenpå det gamle. Min puff så ut som en 80-talls-fjortis med alt for stor dun-jakke, så jeg plukket ut alle stifter og tok av stoff og vatt.

Det viste seg at sidene var av papp(!!) så jeg brukte sølvtape (gaffa) på et par rifter i pappen.
Så begynte jeg med lokket. Lokket på runde puffer har gjerne knotter på den ene siden - for å holde lokket på plass - og en planke på tvers på den andre - for å holde sammen delene i lokket.

(hvis du er på forsiden av bloggen må du klikke på "les mer" for å se resten - innlegget ble så langt at jeg bestemte meg for å dele det opp...)

2) gjøre klar og trekke lokket
Tips: Bruk hele tida lokket som mal når du klipper, klipp heller litt for stort og juster undervegs!

For å ende opp med et flatt lokk må det legges på materiale for å jevne ut rundt planken som holder lokket sammen. På denne puffen var det kun platevatt under trekket, og det er alt for mykt!

Jeg brukte ullfilt fordi jeg har mye av dette liggede. Det aller beste er shoddy (oppkarvede stoffrester, ser ut som en slags dårlig ull-vatt-stoff-miks) - så ta vare på det om du finner det under det gamle trekket. Det går også an å bruke annet tykt stoff med litt hold i - tykk fleece, gamle ulltepper, etc. Skumgummi er ikke så bra  - det er for mykt.

Klipp til halvsirkler som passer lokket - du må sikkert hat fler lag. De underste kan være litt mindre enn de øverste, slik får du en fin runding ut mot kanten på lokket. Legg på så mange lag at det blit øøøørlitt høyere enn planken på midten. Når alt er klart kan du feste de "halve" lagene med et par-tre stifter.

Hvis lokket er helt flatt lager du flere lag med hele sirkler for å få et mykt og litt rundet lokk. Også her kan de underste lagene være mindre enn de øverste.

Jeg liker å ha et lag platevatt øverst for runde av formen, dette laget kan være 1/2 cm større enn lokket, så du får en mykere kant. Det ser penere ut, og minsker slitasjen på stoffet du skal ha utenpå.

Så klipper du til ytterstoffet - det kan være lurt å ha et ekstra lag stoff på lokket, da blir det enklere om du vil skifte seinere. Om du velger dette kan du bruke et ensfarget nøtralt stoff, noe du har liggende, eller ubleket billig bomullslerret. Klipp ca.10 cm utenfor kanten på lokket. NÅ kan du begynne å stifte!

3) sett stoff på lokket
Stift stoffet fast på lokket, helst så langt inn at de ikke treffer kanten på selve puffen når du legger lokket på (det sliter mindre på lokket). Tenk at lokket er en urskive- og begynn med å stifte på kl.12 og 6 - deretter kl.9 og 3. Stram stoffet mens du stifter, men ikke så mye at det drar seg og blir skjevt.  Fortsett å del urskiven inn i mindre stykker, og hold på til stiftene sitter nokså tett.

På denne puffen stiftet jeg først og klippet ren kantene etterpå. Jeg angrer litt på det - for lin frynser seg fort, og jeg lurer på om jeg skulle kastet over først, og latt kantene være.

Valgte du et ekstra lag stoff gjentar du bare dette med ytterstoffet.

Nå er lokket ferdig! Selve puffen er neste - mål opp omkrets og høyde. Legg til 10 cm på høyden, og 1/2 -1 cm til omkretsen hvis du skal ha vatt utenpå puffen. Hvor me du legger til avhenger av hvilket stoff du skal bruke. Jeg fant ut at med lin, som er nokså føyelig, trenger jeg egentlig ikke legge til noe. Hvis du ikke skal bruke vatt utenpå trenger du heller ikke legge til ekstra. I tillegg må du legge sømmonn til omkretsen. Jeg bruker å legge til 2 cm.

4) Sett trekk på puffen:
Klipp til vatt - den skal passe akkurat, det trengs ikke noe ekstra verken rundt eller på høyden. Fest den med noen få stifter.

Sy sammen kort-endene på stoffet - sy med nøyaktig så mye sømmonn som du har beregnet. Kast over kanten, i allefall øverst. Glatt og jevn ut vatten under strekket.

5) fest trekket:
Fest trekket med noen få stifter øverst, så det går noenlunde kant-i-kant med puffens innerkant. Så snur du puffen og stifter godt fast på undersiden. Stram godt underveis! Tenk klokke, akkurat som meg lokket.

Til slutt snur du tilbake, og stifter fast langs kanten oppe. Påde oppe og nede må du antagelig lage noen små bretter for å få det til å føye seg pent.

FERDIG!!!!
 
Nå er puffen min fylt med duplo togskinner. I bakgrunnen kan du se de fine nye LEGO-boksene våre også. Tre av de hvite boksene er fylt med LEGO, den siste med perler. Perleboksen har fått et lite perlekjede så minstemor lett skal kjenne den igjen.

Håper bildeserien kan være til nytte og inspirasjon for noen!
Lykke til - og vis meg gjerne ditt omtrekkingsprosjekt ♥ 

6 kommentarer:

  1. Hei på deg!!

    SÅ KULT!!
    Du er litt av ei kreativ dame
    altså. Og den puffen... WOW!
    Litt av en jobb, men så verdt det
    når man ser hvordan resultatet blir.
    Slike puffer er geniale til oppbevaring samt
    at man har en ekstra sittemulighet!!

    Og.. lego.. Jeg kjenner til det!
    Her har vi masse lego som guttene drar med
    seg inn i stua. (For all del ikke bruk rommet sitt). Hehe..
    Tror dem synes det er mer koselig å bygge lego i stua.
    Så det blir da litt her også. Har tenkt på å lage noen
    ny oppbevaring her også... MEN, jeg må bare tenke ut litt
    hvordan jeg skal gjøre det ;)

    Takk for inspirasjon og DIY!

    Klem

    SvarSlett
  2. For et flott resultat - og TAKK for nyttig DIY. Du er flink! Forresten så har jeg denne uken sydt noen oppbevaringsposer, og da brukte jeg DIY'en din. Jeg ble kjempefornøyd med resultatet, så tusen takk for at du deler.
    Klemmer :-)

    SvarSlett
  3. Nå skal jeg ut på leting etter puff! takk for diy :)
    Hvordan får du til å dele opp innlegget forresten? klem

    SvarSlett
  4. Så fin puffen ble! Du har en veldig koselig og inspirerende blogg! Syns det er flott at du viser tips til oppbevaring av leker i stua, - selvfølgelig vil barna leke der foreldrene er! Det er altfor mange blogger med rene, hvite stuer uten spor av barn. Et hjem er da virkelig for barna også, det viser du på en utrolig vakker måte!

    SvarSlett
  5. Puffen ble kjempefin! Jeg skal bruke malen din, eller
    rettere sagt forklaringen din senere. Jeg har aldri gjort
    sånn som dette, men har alltid hatt veldig lyst.

    Klem fra Unn :)

    SvarSlett
  6. Så kreativt...mitt hode er fullt av idéer, men få av dem kommer fram i lyset...

    Likte LEGO-systemet ditt, også! Skoesker har jeg mye av til oppbevaring av småting (som det blir så utrolig mye av) på gutterommet...de er fine å stable oppå hverandre, også, hvis de er av god kvalitet...kvalitetssko kommer som oftest i en solid eske! :)

    Klem

    SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord - jeg elsker tilbakemeldinger fra dere som leser bloggen min

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...