søndag 13. mars 2011

DIY - putt i pose og heng opp!

Min siste dille for å få rot til å se OK ut er å skru opp knagger, putte dill og dall i poser og henge det opp! Etter å ha grublet litt fant jeg en enkel å grei måte å sy forede poser med løpegang, hempe og snor på. Og nå deler jeg med deg! Disse kan lages i alle størrelser av all slags stoff, bare fantasien setter grenser.
Noen forslag til bruksområder:
♥ til strikketøy
♥ gymbag
♥ skopose
♥ potteskjuler (bruk tykt stoff som "står" godt)
♥ brød"kurv" (samme som over - bruk tykt stoff, brett evt ned kanten)
♥ lekeoppbevaring

Her kommer en godt illustrert beskrivelse:
Velg ut stoff som passer til formålet - tynn bomull er supert til f.eks. strikkeposer, skal du lage brød"kurv" eller potteskjuler trenger du noe som er litt kraftig så det kan stå litt av seg selv, beregn gjerne nok høye til at du kan brette ned kanten øverst. Jeg var en tur på Stoff & stil på lørdag, og selv om jeg har meter på meter med stoff fra før klarte jeg ikke dy meg... Det blå er nytt, resten er fra skapet.

Du trenger altså:
♥ stoff
♥ sytråd
♥ symaskin
♥ knappenåler
♥ snor
♥ snorstrammer (frivillig)
♥ dekor, f.eks. bånd, etc (frivillig)
♥ strykejernHvis du kjøper stoff KUN til dette prosjektet er det greit å kjøpe i akkurat rett lengde. Stykkene i denne bildeserien er 30cm (blå poser) og 25 cm (hvit pose) lange, da trenger jeg bare skjære til bredden for å få passe størrelse.
For å få riktig på den ferdige posen, beregner du slik:
Lengden på stoffet = høyden på posen + halve bunnen på posen + sømmonn
Bredden på stoffer = omkretsen på den ferdige posen + sømmonn
Løpegangen kommer i tillegg - jeg synes 6 cm funker bra. Skal du ha brødpose e.l. dropper du løpegangen.
Beregn 1 cm sømmonn på alle deler.

Jo mer nøye du klipper eller skjærer delene, jo enklere er det å få et godt resultat! 

Skjær eller klipp ut utside, for og løpegang. Hvis du har skjærehjul og matte og skal lage fler poser i samme størrelse kan du legge fler lag stoff oppå hverandre og skjære ut alt på en gang.

 Alle bitene til tre poser er klare: 3 biter for, 3 biter utside og 3 løpeganger:

Jeg synes det er greit å sy sammen en og en pose. Begynn med løpegangen: fald inn begge endene ved å brette inn to ganger så klippekanten skjule, sy fast med rett søm. Faldene skal være på samme side av stoffet (vrangen, hvis du har stoff med rett og vrang side).


 Stryk løpegangen og brett den på langs.Falden og vrangen skal være inne i bretten.

Legg de store stykkene sammen rette mot rette, og med løpegangen mellom lagene. Begynn med foret, legg løpegangen kant i kant med langsida. Klipp en bit av snora, lag løkke og fest med knappenål (se bildet). Tenk på hvor du skal henge posen, lag hempe som er lang nok! Det er lurt å ha litt for lange ender, da er det enklere å få det pent når du syr. Legg ytterstoffet øverst. Husk at rettsiden av stoffene skal vende mot hverandre. Husk at løpegangen blir toppen av posen hvis ytterstoffet har en retning på mønsteret. Fest med knappenåler (bare langs langsiden med løpegang).

Sy sammen alle tre lagene, og kast over (f.eks. med sikk-sakk-søm). Hvis du vil sy dekor på posen er det lurt å gjøre det nå. Husk a den nederste delen blir til bunn, tenk på det når du plasserer dekoren.
 


Brett ut og stryk sømmen. Legg stoffet så løpegangen ligger oppå framsida, og sømmen under baksida. Stryk sømmene godt ut.

 Brett hele sulamitten på langs, pass på at endene på sømmen treffer hverandre!

  

Fest nåler langs alle klippekantene, sy og kast over, husk å la det stå igjen en åpning i enden av foret, den trengs for å vrenge posen til slutt.

Lag det som blir bunnen av posen. Brett ut hjørnene slik at sømmen kommer ca. midt på. Sy en søm på skrå over hjørnet. Jeg gjør alltid dette på øyemål, men du kan så klart måle hvis det er viktig at det blir helt rett. Jo lenger inn du syr, jo bredere blir sidene i bunnen. Hvis du skal ha helt like sider kan du måle og regne ut hvor langt inn du må sy.

Nå har du en pose som ser sånn ut, med hull i den ene enden. Vreng posen gjennom hullet, få hjørnene sånn noenlunde på plass og sy igjen åpningen. Pass på så "snippene" i bunnen av posen ikke kommer inn i sømmen.

Dytt foret inn i ytterstoffet, prøv å dander stoffet så snippene kommer mellom lagene i bunnen, og voila! Du har en pose!!! Som en siste finish kan du sy en stikning langs kanten øverst, men stryk ut sømmene godt før du syr!

Tre i snor og sett på snorstrammere, og posen er ferdig! (Som du kan se på bildet var jeg litt uheldig med lengden på hempene, så jeg kan faktisk bare henge den ene posen på disse knaggene... lurt å tenke på når man bestemmer lengden på hempa!)

Håper dere liker instruksjonene mine, og lykke til med pose-søm! Del gjerne ideen med andre (men lenk veldig gjerne tilbake hit hvis du deler ideen på nett) ♥♥♥

Jeg blir kjempeglad for å få se resultatet hvis du bestemmer deg for å sy "mine poser"

5 kommentarer:

 1. Nå fikk jeg kjempe lyst til å sy! Må nok årøve å sy en sånn pose. Legger den i gjøre snart boksen.
  Takk for en fin DIY :)
  Ha en fin fin uke.

  SvarSlett
 2. Så fin blogg! Stor klem fra svigers!

  SvarSlett
 3. Puh, så mange nydelig stoffer! Og du får det til å se lett ut, men DU LURER IKKE MEG!

  SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord - jeg elsker tilbakemeldinger fra dere som leser bloggen min

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...