tirsdag 14. januar 2014

Om prosjektet vårt

(english summary at end of post)
Her kommer et laaaangt innlegg rundt prosjektet vårt, etter veldig korte og sporadiske blogginnlegg hadde jeg visst masse på hjertet *smiler*

Gjenglemt ute i kulda...
 Huset vårt ble bygd i 1919, som bolig for trikkeførerne i Trondheim (såvidt vi vet). Det var nok en rimelig bolig, delvis prefabrikert, laget av planker og plankelemmer, uten noe reisverk eller bindingsverk. Vinduene var nok store for sin tid, og boligen hadde innlagt gass og vann (strøm vet jeg ikke om de hadde), så det var nok en moderne og lys bolig den gangen. Seinere har det fått mindre vinduer, annerledes panel, eternitt-tak og andre usjarmerende detaljer, så huset har ingen verneverdi.


Nytt kjøkken i gammeldags drakt
Da vi kjøpte halvparen vår i 2000 pusset vi opp, vi reiv av gammel tapet og gulvbelegg og reiv og skrapte oss tilbake til originalt malt tregolv og gammelt panel. Vi malte med linoljemaling og slipte gulvene, det var egentlig en veldig fin måte å pusse opp selv på, finne tilbake til det originale og sette det i stand igjen. Det var ikke gjort så mye med huset, det meste var overfladisk ( maling, tapeter, gulvbelegg, osv...)

Nå som vi bygger på og om, måtte vi ta noen valg - snekkeren hadde priset inn sponplater og MDF der det var mulig. Vi ville ha heller ha naturmaterialer, så både undergulv og spaltegulv til gulvvarme ble bygget i plank og vindsperra er av gipsplater.
Kjøkkenutstyr er undervudret som malerutstyr. Blanding av blåfarge til det ene soverommet.
For å beholde følelsen av å komme inn i et gammelt hus er panelet spesialbestilt i samme bredde som det gamle. Listverk er frest på snekkerens verksted for å ligne på det som var igjen fra 1919, og vi har bestile innerdører som ligjåner de to gamle dørene vi hadde fra før.

Det tok ei stund før vi fant rett grønnfarge
Vi kvistlakker, maler med linoljemaling og legger gammeldags linoleum (men med moderne farge og mønster) på kjøkkenet, og i går fant jeg dørhåndtak som ligner på det ene gamle som er igjen.

Nå høres det jo ut som vi har et uendelig budsjett, men til syvende og sist e det ikke så mye dyrere å beholde den "gode følelsen" i huset. Siden vi uansett ville bruke mest mulig tre og andre naturmatialer, og ombygginga er såpass stor, blir det ikke sp mye dyrere å velge likt som det gamle. Det tar ekstra tid for oss, men vi føler bare at vi blir får et mer personlig forhild til huset, det er jo lagt ned mye omtanke og planlegging for å få det som vi vil. Vi er veldig glade i huset og hagen vår, og er veldig heldige som bår fredelig og grønt samtidig so  det er veldig sentralt. Vi gleder oss til vår fine venn er ferdig såvi kan flytte hjem igjen, nå er bare innspurten igjen!



Lurer du på noe rundt prosjektet vårt, eller har andre kommentarere må du gjerne legge inn en kommentar!

Our building project has been a journey - we have extended the house, but tried to keep the natural feeling of a house from the 1920ies. We have special ordered oldfashioned panels, doors and dorhandles and we'll use genuine linoleum and pine boards for the floors. Walls and ceiligs are painted with oldfashioned flax seed paint and we have avoided synthetic materials as best we can (with a few excemptions - we must follow the building regulations from the 21st century...)

We have spent a lot of time planning and researching, but have kept the kosts at a reasonable level. As we finally see the end of our journey, we are looking forward to move back home to our old friend, and to get to know here again. We can't wait!

Please add a comment if you have questions or comments to our project - I always apprecciate it! 

10 kommentarer:

  1. Spennende prosjekt! Det er noe med å lete fram det opprinnelige i et hus…det har vi også gjort med vårt hus fra 1904. Mye jobb, men du angrer aldri på de valgene…Lykke til videre!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, vi vet vi ville angret hvis vi gjorde det halvveis, men det ble mer jobb enn vi hadde tenkt. Det blir supert når til slutt!

      Slett
  2. WOW! For et prosjekt! For et arbeid! Det er helt utrolig hvor flinke dere har vært!
    Jeg gleder meg skikkelig til å se hvordan det blir til slutt. Komme hjem, sier du, hvor bor dere nå?

    (Jeg må til Trondheim en tur til våren, skal ant til en tattoosjappe der. Kanskje det da er mulighet for en kræsjlanding hos dere....?

    Mange, mange klemmer fra meg. <3

    SvarSlett
    Svar
    1. Klart du kan kræsje her (eh... der) Vi bor hos foreldrene mine, har gjort det siden oktober. Litt lenge... selv om det stort sett går bra.

      Slett
  3. SÅ koselig skrevet innlegg du har her. Det er beundringsvärdig alle dem som har ork å lete etter alle detaljer som rekonstruerer ett hjem till forne tiders velstand. Og bruker de fine linoljefargene som er brukt förr i tiden! Morro å få ta del av dette!
    Ha en skönn vinterdag

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg blir så glad når jeg får sånne tilbakemeldinger! Vi gjør jo dette først og fremst for vår egen del, men det er en ekstra bonus å høre at andre også kan ha glede av det vi holder på med. Takk!

      Slett
  4. Så fine bilder du viser! Og for eit spennande prosjekt! :) Eg er så glad for at nokon gjer slikt med gamle hus, for dei er jo som gamle gøymte skattar! Sjølv trur eg dessverre vi måtte hatt tre sinnasnekkarar for å få fullført slik omfattande oppussing… ;)

    Eg kikka litt lenger ned på bloggen også, og såg plutseleg at du etterlyste sekskanta fliser? Men det var i oktober, så det har kanskje løyst seg no? Vi kjøpte i alle fall dei finaste svarte hexagonale flisene hos Bergersen flis for drøyt eit år sidan. Dei var rett og slett superfine! Dei hadde dei ikkje i butikken, men då eg spurte etter dei visste ho at ein av leverandørane hadde slike, så ho kunne bestille dei til oss. Vi angrar ikkje! No bur vi i eit anna hus, og når vi etterkvart skal pusse opp badet, blir det kanskje slike igjen.. ;)
    Skal følge deg og prosjektet vidare! :) Lukke til!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg fant sekskandede fliser til slutt, hos en proff-leverandør her i Trondheim. Vi fikk låne med hjem, og så bestilte de opp de vi trengte. Elsker dem!

      Slett
  5. Hei. Kjenner meg igjen her, har samme prosjekt selv. Jeg leter også etter den "perfekte" grønnfargen. Hvilken endte dere opp med? Kanskje har du funnet den rette blåfargen også?
    Mvh
    Elisabeth

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi blandet og blandet linoljemaling til den ble sånn vi ville ha den... Malingen kommer fra svenske Otossons, på kjøkkenet har vi blandet hvitt med Per Hans blå, og den grønne fargen vi endte opp med heter Ardbeg green (også blandet med mye hvitt).

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord - jeg elsker tilbakemeldinger fra dere som leser bloggen min

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...