søndag 26. mai 2013

Sommer i Mai


Det er så deilig når sommeren endelig kommer! Etter et par litt triste somre er det utrolig godt å ha skikkelig varmt sommervær allerede i pinsa, og når det bare fortsetter å være fint, er det bare herlig! Nå i helga var det også deilig, om ikke fullt så varmt. Vi ELSKER våren og sommeren, da kan vi begynne å bruke det store ute-rommet vårt, som jeg er sikker på har bidratt til at vi har vært fornøyd med å bo så trangt så lenge. Hagen er det aller største rommet vi har, og om sommeren er det favorittværelset!


Jeg liker så godt at der begynner å bli skikkelig grønt og varmere i jorde sånn at det går an å så rett ut. Å så inne har jeg stort sett sluttet med (for mye styr) men jeg prøver å så litt spiselig grønt ute i bedene hvert år. Ett enslig pallekarm-bed gir ikke plass til mye for fem personer, men det gi i allefall den gode spise-noe-du-har-dyrket-selv-følelsen. Så har vi et par bærbusker, rabarbra, og store gamle epletrær. Herlig!

 

Som mange andre er jeg  vanligvis ikke så veldig glad i klesvask, men når det blir fint vær ute synes jeg plutselig det er en fantastisk aktivitet! Jeg vasker og vasker, og nyter å stå ute og henge opp og plukke ned klesvask som dufter deilig av sol og vind og sommer. 

 

Nå begynner epletrærne å bli godt inn-klatret for i år, en del frø er på plass i kompost fra i fjor, pelargoniene har fått ny jord (for en gangs skyld), og selv om hagen er litt innskrenkte på grunn av bygginga har vi fortsatt god plass til å kose oss ute. Jeg krysser fingrene for enda fler deilige dager, nå er det SOMMER, folkens, og det er ikke så lenge til det er ferie!

Jeg gleder meg! Gjør du?

mandag 13. mai 2013

Betong!

I dag kom den første betongen! Gravemaskinmannen ble til støpemann, og da jeg jeg kom hjem fra jobb var det plutselig et veggfundament nede i byggegropa. Jeg visste de skulle komme "i begynnelsen av uka", men mannen reiste på jobb til Bergen kl.05 i morges, og jeg stakk litt før kl.08 uten at jeg hadde sett noe til arbeiderne, så jeg trodde ikke det skulle skje noe i dag. Men voila! Nå BYGGES det faktisk noe her!

 

Det ligger en god bunt med armeringsjern utenfor her, jeg synes det er så vakkert når det har rustet. Jeg skal spørre om å få beholde noen stenger, det kan alltids brukes til noe i hagen. Ser for meg slyngende klematis eller blomstererter mot der grove jernet, det vil bli en flott kontrast.

 

Jeg har ikke vært like ivrig som resten av familien med å klatre ned i gropa, men i dag måtte jeg ned, bare for å kikke på betongen (og litt for å dobbeltsjekke og måle opp at de hadde støpt den der de skulle - det hadde de). Det nye avløpet fra badet måtte graves ned før betongsålen støpes, og noen gamle sementrør som ikke er i bruk lenger, ble gravd opp. Takkk for lang og tro tjeneste!

 
Betongkarene hadde hengt opp rettesnora si på den midlertidige gangbrua vår, rød og fin i ettermiddagssola. Ved hushjørnet, der byggegropa slutter foreløpig, sto det en stor kaprifol jeg plantet for snart 10 år siden. Nå så jeg hvor enormt lange og dype røtter den hadde - de går nesten ned til bunnen av gropa! Selve planten er klippet ned og gravd opp, og skal tilbake på plass seinere.

Nå føles det enda mer EKTE! En ting er å rive opp og grave ned, men nå er grunnlaget for det nye bygget virkelig lagt - det er nesten magisk, og litt utrolig på en gang. Vi skal endelig få mer plass - det synes jeg jammen vi har fortjent!

mandag 6. mai 2013

Så er vi i gang!

Vi har snakket og planlagt i årevis, og endelig er vi i gang! Nå blir det store endringer hos oss, huset skal vokse og bli stort nok for oss og de etterhvert ganske store ungene.

Vi har klart oss lenge med de 60 kvadratmeterne våre, men vi innser at selv om det bodde 5-10 personer i disse husene i tiårene etter at de ble bygger, så er to soverom delt på fem personer litt for trangt for oss som lever på totusentallet.

 
For å bygge må vi først rive - den gamle entreen fra 90-tallet må bort. Litt rart å rive gangen vi har hatt så lenge vi har bodd her, men veldig deilig å være I GANG!!!


Her ser du hvordan huskroppen var opprinnelig. Vi eier kun halvparten av dette, grunnflata er 35 kvm. De to vinduene til venstre er våre, verdens hyggeligste nabo har de to til høyre.

Du kan forøvrig se at vi har satt ungene i sving, på bildet over jobber mellomste med å rive betongmuren med sin lille blomstrete hammer...

 

Den "nye" muren var stor og solid, heldigvis trengte vi bare rive det som sto oppå (den blomstrete hammeren skulle få kjørt seg om det var den som skulle rive dette her). I noen dager fikk den fungere som sykkersjul og blomsterhylle, så kom gravemaskinen!

 
Da jeg kom hjem fra jobb i dag var det nesten ferdig drenert og isolert ved grunnmuren mot hagen, og betongklumpen var borte. Her går det unna - og jeg gleder meg og er kjempespent på framdriften i ukene som kommer.

Nå skal det dreneres på den andre siden av huset, så blir det BYGGEGROP, med muring av såle og grunnmur for det helt nye påbygget.

Jeg GLEDER MEG!!! Til bygginga, til å blogge om den og til å finne den nye identiteten til bloggen i tida framover. Selv om vi ikke kommer til å være 60/5 lenger er planen å fortsette i samme ånd - å utnytte plassen vi har så godt vi kan. Jeg vet ikke hva som er gjennomsnittlig boareal for norske familier, men jeg har en mistanke om at vi fortsatt ikke vil være helt der, selv etter at vi er ferdige med å bygge.

Håper du vil følge oss videre i prosjektet, og det er alltid moro å få tilbakemeldinger og kommentarer fra deg som leser. Kom gjerne med tanker, tips, ideer og forslag! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...