onsdag 6. april 2011

Enkel for nyelse (IKEA-makeover)

Med litt beis kommer man langt! Om våren når lyset og energien kommer ser jeg alltid ting jeg har lyst til å fikse litt på i heimen. Første prosjekt i år involverer beis og litt stoff - og på et par kvelder fornyet jeg barne-møblene i stua og sittebenken i gangen. Alle møblene er laget i ubehandlet tre (og alt er fra IKEA).

Du kan se før-bilder av bordet og stolene her (kan hende du må lete litt, men de er der!) og av benken her.

Alle møblene ble vasket med trerens (det var det jeg fant i kjelleren, kraftvask e.l. funker sikkert bra det også), og siden alt var ubehandlet (altså uten lakk, beis e.l.) fra før gadd jeg ikke pusse eller noe sånt, men lot det tørke over natta for å ha et skikkelig tørt underlag.

Så beiset jeg alt synlig treverk: stolene, understellet på bordet og utsiden av slagbenken. Og her er det på plass med en liten advarsel: IKKE - jeg gjentar IKKE kjøp beis fra Herdins hvis du skal prøve deg på noe lignende. Den er helt forferdelig å jobbe med, veldig vanskelig å få jevn, tørker alt for fort selv i en kjølig kjeller, og er umulig å få vekk om du får den på hendene. Selv om jeg var spesielt påpasselig med fronten på slagbenken, ble det veldig ujevnt. Neste gang skal jeg ha IKEA-beis (den er enkel og grei og lett å bruke, men de var tomme for hvitt da jeg var innom).

Bordplaten fikk trekk av voksduk, jeg skrudde av understellet og stiftet stoffet fast på undersiden av bordplaten. Benken fikk nytt putetrekk, jeg brukte de gamle putene som mal. Eple-stoffet er nokså tynt, så jeg har et lag tykk canvas under, og det er også canvas på baksiden. Stoffene er forvasket, og putene festes med borrelås på undersiden av lokket, veldig lettvint om man vil ha mulighet til å vaske dem.

Tross helt forferdelig beis ble jeg til slutt fornøyd med resultatet, men jeg vurderer å prøve å jevne ut noe av beisen med sandpapir når den bare har tørket ordentlig. Gangen og lekekroken til ungene har i allefall blitt mye lysere, og jeg har innsett at speilet i gangen også må få en make-over, hihi. Kanskje det blir neste prosjekt? Og hva skal jeg i såfall gjøre med det? Kom gjerne med innspill!

10 kommentarer:

 1. Ja fornøyd må du være!!! Dette ble flott!!!

  SvarSlett
 2. Kjempestilig!! Digger det eplestoffet :) Det gjør hele benken synes jeg ;)
  Ha en flott onsdag videre :)

  SvarSlett
 3. så herlig make-over:) Fint eplestoff, husker ikke hvor jeg har sett det?
  Barnemøblene er superfine, tenket barna ble overraska da de sto opp og fikk se herligheten:)
  Speilet i gangen kan bli knallgult:)

  Trine.)

  SvarSlett
 4. Så fin sittebenk! Noe sånt kunne jeg trenge. Og om det blir for trangt med 60m2 så er det bare å flytte ut på øyen vår..!

  SvarSlett
 5. Flott makeover! Den gang-benken så igrunn sabla kjekk ut =)
  Enig med damen over: Gul ramme, eller evt lime på bilder av familie/venner (decoupagelim, eller hvordan det nå staves) til et collage på ramma. Eller male og lime på noen fine knapper, kanskje? Nei, du finner nok på noe bedre selv. Ha en fin-fin kveld! Heh, ufrivillig rim, der. S

  SvarSlett
 6. Takk for mange koselige kommentarer - jeg er fortsatt litt irritert på den hersens beisen, og burde vel ha skjønt tegninga etter en liten stol, men jeg tenkte at jeg sikkert fikk teken på det etterhvert :) Bra dere synes det ser OK ut, det blir jeg glad for å høre!

  Osloskånskan - Eple-stoffet er fra Stoff og stil, de hadde dette og et annet veldig kult retro-eple-mønster i ganske mange ulike fargekombinasjoner.

  SvarSlett
 7. Digger benken og den grønne veggen!

  SvarSlett
 8. Det var virkelig et løft. Ble kjempefint i gangen, perfekt med grønne epler til veggen! Speilet har jeg ingen gode tips med, men tenker i retning lysere farge..

  Barnemøblene ble også fine. Smart med voksduk!

  SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord - jeg elsker tilbakemeldinger fra dere som leser bloggen min

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...